Theaterles op school

Ontwikkeling & plezier

Theaterdocenten van Hofplein kunnen op jouw school theaterles geven. Theater sluit aan bij de natuurlijke behoefte van kinderen om spelenderwijs en nieuwsgierig de wereld om hen heen te ontdekken.

Er kan naar wens een korte of lange lessenreeks afgenomen worden. In de langlopende lessenreeks geven theaterdocenten van Hofplein het gehele schooljaar wekelijks theaterles. Door de langdurige samenwerking kan er meer verdieping plaatsvinden in de lessen en verbinding worden gemaakt met de visie van- en de reguliere lessen op de school.
 

Waarom Jeugdtheater Hofplein?

Onze Hofpleindocenten werken altijd vanuit de creativiteit en inventiviteit van het kind zelf. Het aanzetten van hun verbeelding en fantasie is leidend voor de lessen die we geven.

Vakspecifiek ontwikkelen kinderen spelvaardigheden zoals het verbeelden van gevoelens, situaties en personages. Zo krijgen kinderen inzicht in de opbouw van een verhaal, leren ze hoe ze dat verhaal kunnen vormgeven en hoe dat vervolgens overkomt op hun publiek. Op persoonlijkheidsvormend vlak gaat theater over het vergroten van je (non) verbale expressiemogelijkheden, het stimuleren van de fantasie en creativiteit en het versterken van de sociaal-emotionele vaardigheden zoals samenwerken, inlevingsvermogen, wederzijds respect en zelfvertrouwen. Naast het ontwikkelen van deze vaardigheden staan veiligheid en plezier voorop.
 

Subsidieregeling

Voor scholen in kwetsbare wijken is het mogelijk om via een regeling theaterlessen af te nemen. Hieronder lees je meer over deze regelingen.

Cultuurcoach

Voor scholen in kwetsbare wijken is het mogelijk om via de subsidieregeling Brede Regeling Combinatiefuncties een of meerdere theaterdocenten van Jeugdtheater Hofplein als Cultuurcoach in te zetten op school. Deze regeling is bedoeld om kansengelijkheid door talentontwikkeling en brede vorming van leerlingen in kwetsbare wijken te stimuleren, cultuuronderwijs op en rond de school te versterken en bij te dragen aan een duurzame verbinding en samenwerking tussen de cultuurinstelling, de school en partijen in de wijk van de school. Voor deze subsidie moet jaarlijks door de culturele instelling en de school samen een subsidie-aanvraag worden gedaan bij de gemeente Rotterdam.

Dagprogrammering

Onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) is de dagprogrammering. Op scholen binnen het NPRZ-gebied krijgen leerlingen tien extra activiteitsuren per week aangeboden, om zo bij te dragen aan een brede ontwikkeling van de leerlingen en daarmee hun kansen te vergroten.

Als school is het mogelijk om vanuit het dagprogrammeringsbudget langlopend theaterlessen van Hofplein af te nemen. We bespreken samen welke doelstellingen bij de lessen op jouw school de nadruk krijgen. In het algemeen geldt dat het voor de leerlingen een eerste kennismaking met theater is, en er dus gewerkt zal worden aan de basisvaardigheden van theater. Uitgangspunt is altijd dat onze lessen en de presentatie aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
 

2020-2021

In seizoen 2020-2021 geven Hofpleindocenten langlopend les op de volgende basisscholen en Sport- en Cultuurclubs:

De Agnesschool (dagprogrammering), Blijvliet (cultuurcoach), Bogermanschool (cultuurcoach & dagprogrammering), Da Costa School (cultuurcoach), De Globetrotter (dagprogrammering), RK Maria Basisschool (cultuurcoach), De Pantarijn (dagprogrammering), De Provenier, CBS De Regenboog, Savorin Lohman (dagprogrammering), CBS De Sleutel (cultuurcoach), De Vierambacht (cultuurcoach), De Willem van Oranje (dagprogrammering).
 

Contact & aanmelden

Elke school waarmee we ons verbinden vraagt om een eigen aanpak. We gaan graag in gesprek om het juiste programma voor jouw school te ontwikkelen. Klik op onderstaande button om contact op te nemen.

Neem contact op

In het kort

  • • Theater, zang, dans, vormgeving en/of techniek
  • • Groep 1 t/m 8
  • • Op school
  • • Prijsindicatie: € 55,- tot € 60,- per uur, excl. reiskosten
  • • Minimale afname: 2 uur per dag