Rotterdam viert dit jaar dat zij 10 jaar geleden de eervolle titel ‘Fairtrade Gemeente’ in ontvangst mocht nemen.
De stichting Rotterdam Fairtrade is samen met de gemeente verantwoordelijk voor het behoud van de titel en organiseert daarom een aantal feestelijke activiteiten in de tweede helft van dit jaar. Een van die activiteiten is het op de planken brengen van de Musical: ‘Havelaar de musical’.
In deze voorstelling worden koloniale misstanden in Nederlands Indië op vertellende en beeldende wijze gespeeld. De voorstelling wordt ingeleid door drie vertellers die het publiek een waargebeurd verhaal willen vertellen. De drie vertellers transformeren gedurende de voorstelling naar alle personages uit het boek. We maken onder andere kennis met Batavus Droogstoppel, de Regent van Lebak, Saïdja en Adinda en natuurlijk ook met Max Havelaar zelf.
De cast (3e jaars studenten) van de Nederlandse Musical Academie neemt je in Havelaar de Musical mee naar het Nederlands-Indië van het begin van de negentiende eeuw. Naar het verhaal van Multatuli’s bekendste werk Max Havelaar worden in Havelaar de Musical de koloniale misstanden in Nederlands-Indië op beeldende wijze beschreven. Een verhaal over liefde, vriendschap en verraad. Een verhaal dat zich lang geleden afspeelde in een land hier ver vandaan maar waarvan de thema’s nog altijd herkenbaar en actueel zijn.
De voorstelling is in 2020 ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van Multatuli (de schrijver van het boek Max Havelaar) uitgebracht door Studio26 in samenwerking met Stichting Kunst in Beweging. Zij gaan nu na de coronaperiode, weer op tournee met de voorstelling.