‘Maak Rotterdam weerbaarder, duurzamer en socialer!’ – Kindercongres Code Groen

Kinderen doen dringend beroep op nieuwe Gemeenteraad

Dinsdagmiddag 27 maart nam Gabriel Gomes Barros, de 18-jarige lijsttrekker van Jong Rotterdam, tijdens het Kindercongres van Code Groen, een manifest in ontvangst met zeven ongevraagde maar dringende, elementaire adviezen. Dit als sluitstuk op een heel seizoen Code Groen waar acht Rotterdamse basisscholen zijn uitgedaagd om creatief mee te denken over serieuze vraagstukken uit de stad. En dat was te merken. Met film, dans, levende creaties, maquettes, mode en spoken word, deelden de kinderen vanmiddag hun allerbeste ideeën, uitvindingen en denkbeelden voor de stad Rotterdam.

Meer sociale omgang en diversiteit in Rotterdam
Zo beten de kinderen zich, samen met de kunstenaars en expertbedrijven, vast in thema’s als de wij-maatschappij, veiligheid en zorg. En bedachten diverse manieren om diversiteit in de stad positief te stimuleren. Met rondleidingen, huizenruil en vrijwilligerswerk in ándere wijken dan je eigen straat, krijgt ieder mens een bredere blik op de samenleving en meer begrip voor elkaar. Ander advies: open dagen voor mensen die je normaal niet spreekt door leeftijdsverschil of cultuur. Naast sociale omgang zal men zich hierdoor ook veiliger voelen; hun ‘safe zone’ wordt tenslotte vergroot. Een kleine greep uit alle ideeën.

Geef kinderen een stem: het gaat over hun toekomst!
Ook thema’s als leiderschap en duurzaamheid werden niet geschuwd. Zo stapt Gabriel Gomes Barros binnenkort naar de nieuwe Rotterdamse gemeenteraad met onder meer het dringende advies een politieke partij voor kinderen op te richten. Barros “Laat kinderen meepraten, geef ze een stem. Immers: de meeste vraagstukken gaan over de
toekomst van hún stad!”

Het manifest met de meest urgente adviezen wordt in de maand mei door Gabriel officieel aangeboden aan de Rotterdamse Gemeenteraad samen met zeven Code Groen-leerlingen.

Code Groen draagt bij aan ‘Resilient Rotterdam’
Gemeente Rotterdam is wereldwijd een van de steden die de ‘resilient-strategie’ toepast in haar beleid. Grondlegger is de Rockefeller Foundation die mondiale steden uitdaagt zich weerbaarder te maken voor de toekomst. Code Groen is, met kinderen tussen de 10 en 12 jaar, de jongste participerende partij binnen Resilient Rotterdam en hebben een essentiële bijdrage als het gaat om een duurzame, veilige, sociale en gezonde toekomst.

Code Groen bouwt aan de toekomst
“Het project Code Groen is een prachtige manier om het zelfbeeld van onze leerlingen
op een hoger plan te tillen. Hun ideeën worden serieus genomen en zien ook echt dat de
stad van hen is.” stelt een van deelnemende docenten aan Code Groen.

Code Groen is een kunstproject van Hofplein Rotterdam, SKVR en Maas theater en dans wat onder meer bijdraagt aan het onderwijs van de toekomst. Naast creativiteit staan kennisontwikkeling, persoonsvorming en maatschappelijke toerusting van leerlingen hierin centraal. Het gereedschap van Code Groen is KUNST in al haar verschijningsvormen. Met kunst wordt de denkkracht, verbeelding en out-of-the-box-denken van kinderen geactiveerd voor actuele stedelijke vraagstukken.

Het project Code Groen is te volgen via www.codegroen010.nl en op diverse socialemedia met #codegroen010.

Code Groen wordt ondersteund door de belangeloze inzet van tientallen experts en sponsoren uit de stad.
Experts: onder meer Blue City, Better Future Factory, Broodnodig, Dakakker, Hoogheemraadschap, De Voedseltuin, Water Sensitive, Mooi Mooi Middelland en de Zorgvrijstaat
Sponsoren: Alphatron Holding, Count Companies B.V., Sterk Werk Communicatie Groep, Matrans Marine Services B.V., NedSpice Sourcing B.V., Rabobank, Stichting Rotterdamsch Onderwijs.

Deelnemende scholen seizoen 2017-2018: OBS Andries van der Vlerk, OBS Brienenoord, OBS Delfshaven, Montessorischool Jacob Maris, OBS het Landje, Oscar Romeroschool, Basisschool Park16hoven, en OBS De Waterlelie.

 

 

 

Info

Kinderen doen dringend beroep op nieuwe Gemeenteraad Dinsdagmiddag 27 maart nam Gabriel Gomes Barros, de 18-jarige lijsttrekker van Jong Rotterdam, tijdens het Kindercongres van Code Groen, een manifest in ontvangst met zeven ongevraagde maar dringende, elementaire adviezen. Dit als sluitstuk op een heel seizoen Code Groen waar acht Rotterdamse basisscholen zijn uitgedaagd om creatief mee […]