Nationale Jongeren Herdenking

NATIONALE JONGERENHERDENKING

Op 4 mei zijn we ieder jaar twee minuten stil. Twee minuten waarin we samen oorlogsslachtoffers herdenken. In 2017 vond de eerste editie van de Nationale Jongerenherdenking plaats. Een herdenking, als aanvulling op de Nationale Dodenherdenking, voor en door jongeren om op een geheel eigen manier stil te staan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden. Het programma voor de Nationale Jongerenherdenking startte met de twee minuten stilte om 20.00 uur, aansluitend gevolgd door de voorstelling Nightingale van dansgezelschap Misiconi en Kings & Queens van Jeugdtheater Hofplein.


Op 4 mei 2023 vond de Nationale Jongerenherdenking opnieuw plaats in het Nieuwe Luxor Theater, met ook dit jaar weer een programma dóór en vóór jongeren. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken.

Rotterdam is een jongerenstad bij uitstek. Geen stad in ons land kent een groter percentage jongeren onder zijn bevolking en daarbij is de culturele diversiteit groot: de helft van alle bewoners is van niet-Nederlandse afkomst. Daarom organiseren Jeugdtheater Hofplein en het Luxor Theater Rotterdam sinds 2017 een speciale herdenking voor jongeren met allerlei activiteiten rond het thema herdenken. Tijdens eerdere edities konden jongeren met hun eigen telefoon meedoen aan het Smartphone Orchestra, waren er optredens van bekende artiesten en konden jongeren meepraten over wat herdenken voor hun betekend.

De Nationale Jongerenherdenking van 2023 begon met twee minuten stilte om 20.00 uur, aansluitend gevolgd door de voorstelling Nightingale van dansgezelschap Misiconi die zij maakten in het kade van Theater na de Dam en Kings & Queens van Jeugdtheater Hofplein. Bij de inloop in het theater konden alle bezoekers met het aansteken van een kaars meebouwen aan een tijdelijk herdenkingsmonument.

 

    Nightingale – door Misiconi Company

    Choreograaf Manouk Schrauwen gaat in het kader van Theater na de Dam aan de slag met studenten van Codarts en jongeren van Mytylschool de Brug. Een spannende samenwerking over een stem geven aan hen die vaak vergeten worden.

    In de dansvoorstelling Nightingale vertellen 9 dansers, een gemixte groep van jongeren uit Rotterdam met en zonder een beperking, een verhaal door middel van dans en muziek. Het stuk geeft zichtbaarheid aan een groep, die in de Tweede Wereldoorlog veel leed is aangedaan en geeft een stem aan hen die moesten fluisteren. Aan hen die niet gehoord werden. Om onszelf te blijven herinneren om te luisteren en ieders stem luidkeels welkom te heten in deze maatschappij. In Nightingale vertellen de dansers het verhaal van een persoon die op de vlucht is of in een benarde, onveilige situatie zit. In stilte dwalen hun gedachten af en dromen ze weg naar een andere wereld. Daar waar de vogels mogen fluiten en de zon op hen gezicht schijnt. Waar ze kunnen rennen, stampen, zingen en vliegen.

 

    Kings & Queens – door Jeugdtheater Hofplein

    Regisseur Iris Heusschen maakt met 14 jonge talenten van Jeugdtheater Hofplein een ontdekkingstocht door de wereld van Drag.

    Tijdens de Holocaust vond er ook vervolging plaats van mensen vanwege hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. In januari 2023 stond de jaarlijkse herdenking van de Holocaust in de Bondsdag in het teken van lhbti+ slachtoffers.

    De voorstelling Kings & Queens speelt in het heden en is een persoonlijke, theatrale ode aan jezelf zijn. Een prikkelende voorstelling met een showy randje, maar ook met persoonlijke elementen en échte ontmoetingen. Kings & Queens laat de wereld van Drag zien. Drag als kunstvorm die gaat over transformatie. En vooral over de vrijheid hebben, voelen en kunnen nemen om te mogen zijn wie je bent of wil zijn. In al jouw kleuren.

     

    Impressie van de avond

    Het was een ontzettend mooie avond, waar veel jongeren op af zijn gekomen om met elkaar te herdenken. Herdenken om nooit te vergeten.

Info

Op 4 mei 2023 vond de Nationale Jongerenherdenking opnieuw plaats in het Nieuwe Luxor Theater, met ook dit jaar weer een programma dóór en vóór jongeren. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken.