Sociaal en Cultureel Planbureau bezoekt Jeugdtheater Hofplein

SCP bezoekt Jeugdtheater Hofplein en gaat in gesprek over klimaat en de toekomst

“Ik maak me zorgen, maar vind het lastig om m’n leven te veranderen”

Onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau bezochten een schoolvoorstelling van De groenste voorstelling EVER in het Hofpleintheater. Met deze voorstelling stelt Hofplein de actuele vraag: Wat is groen? Wat moeten we doen om groen te zijn en de wereld te redden van de (klimaat)ondergang? Na afloop van de voorstelling sprak SCP-onderzoeker Christine Carabain met de spelers en bezoekers (kinderen uit groep 7 en 8) over hun kijk op de toekomst en het klimaat.

Veel van de kinderen in de zaal gaven aan zich zorgen te maken: over het smelten van de ijskappen, over dierenleed en over het feit dat het niet goed is voor het milieu dat we vlees eten en lang douchen. Maar ze vertellen ook hoe lastig het is om zelf dingen te laten voor het klimaat. “Ik weet dat het beter is om geen vlees te eten, maar vind het zo lekker,” was voor veel kinderen een herkenbare uitspraak. Net als: “Ik vind het zielig voor de dieren, maar wil toch wel graag naar McDonalds”.

De kinderen gaven aan dat ze met hun ouders over het kalimaat praten en af-en-toe ook dingen opzoeken op internet. En dat ze best veel met dit thema bezig zijn. “Als Nederland onder de zeespiegel ligt en de ijskappen smelten, overstroomt ons land dan over een paar jaar?”

Kinderen zijn niet boos op eerdere generaties dat het klimaatprobleem er nu is. “Zij wisten vroeger ook niet dat het zo erg zou zijn.” En: “We leven nu exact hetzelfde als onze opa’s en oma’s toen.” Sterker nog: “Toen waren er nog geen vliegtuigen en bovendien zijn er nieuwe dingen uitgevonden om het klimaat te helpen.” En: “Mijn ouders doen wat ze kunnen voor een beter klimaat.”

En tot slot, op de vraag hoe we dit nu moeten oplossen, komt één van de kinderen met deze oplossing: “iedereen moet eigenlijk kannibaal worden. Dan is het misschien niet zo gezellig, maar lossen we het probleem wel op.”

Het Sociaal en Cultureel Planbureau doet wetenschappelijk onderzoek naar veel verschillende onderwerpen en rapporteert hierover aan regering en parlement. Met een bezoek als dit aan Jeugdtheater Hofplein gaan onderzoekers in gesprek met de toekomstige generatie. Over onderwerpen die gaan over welvaart in de breedste zin van het woord, over solidair zijn met elkaar, over hoe je het leuk houdt met elkaar als je ergens anders over denkt of hoe je kan blijven meedoen als je ergens anders over denkt.

Info

Onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau bezochten een schoolvoorstelling van De groenste voorstelling EVER in het Hofpleintheater.