Vogelvrij: een boeiend verhaal over de rebellerende, opgroeiende jongeren

Na de première van Voorjaarsontwaken in 1891 was het publiek in shock. Scholieren die worstelen met seks en geloof en zich verzetten tegen de onderdrukking van hun ouders; dat hadden ze nog niet eerder gezien. In 2006 volgde een musicalbewerking en een moderne klassieker was geboren. De rockmusical Spring Awakening bleek eveneens een doorslaand succes en sleepte talloze prijzen binnen. Het verhaal over de rebellerende, opgroeiende jongeren blijft ons fascineren.

“Ik heb een enorme fascinatie voor de overgang van kind zijn naar volwassen worden en de tijdloze worsteling die hieraan verbonden is. Ik zat mezelf in de puberteit ontzettend in de weg en reageerde dit af op de mensen om mij heen, nota bene de mensen waar ik het meest van hield. Ik werd veel meer vrijgelaten dan de tieners uit de voorstelling en zelfs ik ging me al afzetten – tegen wat eigenlijk? De tekst van Voorjaarsontwaken sprak mij aan omdat het, ondanks de gedateerde teksten, een tijdloos thema toont. Want al zijn er anno 2017 zoveel meer mogelijkheden om erachter te komen waar baby’s vandaan komen en zijn thema’s als homoseksualiteit meer geaccepteerd, deze periode zal altijd de meest turbulente periode in een mensenleven zijn.” aldus regisseur Sacha van der Mast.

 

Over de voorbereiding.

“In Vogelvrij zitten meer personages dan in het originele Voorjaarsontwaken. Hierdoor was het lijntje van het ene personage al meer uitgediept dan bij het andere. De spelers kregen verschillende opdrachten om hun personage meer te kunnen voeden. Zo schreven ze brieven vanuit hun personages en gingen ze nadenken over de grootste angsten en de verlangens van het personage dat zij zouden gaan spelen. Gedurende de repetities zijn we de personages en hun motieven en intenties gaan verfijnen. Begrijpen de spelers wat de personages zeggen en waarom ze dit zeggen? Mooi om te zien dat via deze weg de personages iedere repetitie meer tot leven komen.”

Vogelvrij wordt gespeeld door spelers van Jeugdtheater Hofplein en is komend weekend in het Hofpleintheater te zien. Een aanrader! Klik hier voor tickets!

 

Repetitiefoto’s: Djoeke Westdijk

Info

Na de première van Voorjaarsontwaken in 1891 was het publiek in shock. Scholieren die worstelen met seks en geloof en zich verzetten tegen de onderdrukking van hun ouders; dat hadden ze nog niet eerder gezien. In 2006 volgde een musicalbewerking en een moderne klassieker was geboren. De rockmusical Spring Awakening bleek eveneens een doorslaand succes […]