Theaterles op school

Creativiteit & ontwikkeling

Hofplein biedt langlopende leerlijnen, korte lessenreeksen en workshops op maat.

Creatief denken helpt jongeren om dichterbij zichzelf te blijven. Zij zijn de volwassenen van de toekomst. Theater maakt onderwijs levendig en concreet. Het inspireert en prikkelt de nieuwsgierigheid. Door het ontdekken van spelvaardigheden en theatraliteit worden ook de sociaal-emotionele vaardigheden, zoals samenwerken, inlevingsvermogen, wederzijds respect, creativiteit en zelfvertrouwen ontwikkeld. De vaardigheden die ze ontwikkelen binnen de theaterlessen zullen de jongeren in veel situaties versterken.

Ik en mijn eigenheid: Ontdekken en bewust worden van jezelf en je eigen creatieve mogelijkheden en voorkeuren én hoe je die kunt inzetten.

Ik en de ander: Theater vertelt verhalen, confronteert en schuurt soms. Het kan reacties losmaken en oproepen, waardoor dialoog en debat plaatsvinden. Jongeren leren ‘ergens iets van te vinden’ en zichzelf en de ander beter te begrijpen.

Ik en de wereld: Het ontwikkelen van nieuwsgierigheid en fantasievol en creatief (om)denken. Theater brengt je in aanraking met andere culturen en verbreedt je blik.

Ik en het ambacht: Het ontwikkelen van vaardigheden die horen bij het theatervak, waar je ook op andere momenten veel aan hebt. Zo ontdek je de mogelijkheden van je eigen lichaam, het volume van je stem, de oneindig verschillende uitdrukkingen van je mimiek, de enorme hoeveelheid emoties en persoonlijke gedachten en meningen die je van binnen voelt en die nu naar buiten mogen komen in een veilige omgeving.

Ik en taal: Doordat er in de theaterlessen gebruik gemaakt wordt van (theater)teksten, muziekteksten, gedichten en andere vormen van taal, leer je je beter uitdrukken en wordt je kennis op gebied van taal vergroot en verbreed.

Ik en plezier: Het is leuk en daardoor een welkome afwisseling binnen een schooldag.

 

Kansengelijkheid

Niet alle jongeren komen van huis uit snel in aanraking met theater. Door het onderdeel te laten zijn van hun lesaanbod op school verkleinen we de kloof tussen de verschillende doelgroepen en krijgt iedereen de kans om nieuwe denkwerelden te ervaren en te beleven. Theater vertelt verhalen, confronteert en schuurt soms. Het kan reacties losmaken en oproepen, waardoor dialoog en debat plaatsvinden. Jongeren leren ‘ergens iets van te vinden’ en zichzelf en de ander beter te begrijpen. Het brengt hen in aanraking met andere culturen en verbreedt hun blik.

 

Maatwerk

Elke school waarmee we ons verbinden vraagt om een eigen aanpak. Passend bij de visie en specifieke aandachtspunten van de school, vullen onze bevoegde Hofpleindocenten hun theaterlessen in. Vanuit hun eigen (vak)inzicht en inspiratie, in goed contact met de school met kennisneming van de kerndoelen van het voortgezet onderwijs.  Er kan naar wens een korte of lange lessenreeks afgenomen worden.

We gaan graag in gesprek om het juiste programma voor jouw school te ontwikkelen.

Contact & aanmelden

In het kort

  • • Alle klassen, alle niveau’s
  • • Spel, dans, zang, vormgeving en/of theatertechniek
  • • Op school
  • • Minimale afname: 2 uur per dag
  • • Prijsindicatie: € 55,- tot € 60,- per uur, excl. reiskosten