Over Jeugdtheater Hofplein

Speel de rol van jouw leven bij Jeugdtheater Hofplein

Sinds 1985 is Hofplein dé plek waar kinderen en jongeren de kans krijgen om in een professioneel kader van podiumkunst te proeven en daardoor zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken.  Dat doen we met bijzondere voorstellingen, theatertrajecten, workshops, festivals en educatieprogramma’s. Zeven dagen per week borrelt het van de creativiteit in onze zalen en studio’s in het Hofpleintheater en op de Theaterschool, op scholen, in Huizen van de Wijk; de stad Rotterdam is onze speelplek.

 

Al meer dan een miljoen theaterfans brachten een bezoek aan het Hofpleintheater en er kozen al minstens 75.000 kinderen, jongeren en jongvolwassenen voor één van de vele trajecten bij Hofplein. Jaarlijks doen er 11.500 kinderen in onze professionele omgeving mee aan de trajecten en workshops en bezoeken 65.000 mensen onze voorstellingen en festivals. We zijn uitgegroeid tot een begrip in Rotterdam en omstreken. Er ontstaan vriendschappen voor het leven en tegenwoordig doen alweer de kinderen van eerdere generaties Hofpleiners mee aan ons uitgebreide aanbod van trajecten en workshops.

 

Hofplein is een theaterhuis waar ieder kind en iedere jongere welkom is.  We willen een jeugdtheater zijn dat onze samenleving weerspiegelt en kinderen en jongeren in staat stelt zichzelf en anderen beter te begrijpen. We willen een organisatie zijn waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, ongeacht achtergrond, identiteit, religie of ervaring.

Wij maken theater door verhalen te vertellen die midden in de tijd staan, door de ogen van kinderen en jongeren zelf, en vanuit hun diverse leefwerelden. Wij gaan daarbij uit van de unieke kwaliteiten die zij met zich mee brengen, hun eigen kracht en authenticiteit. We zijn ervan overtuigd dat elke positieve aanraking met kunst een kind laat groeien en helpt goed voorbereid te zijn op de toekomst.

 

In de vrije tijd staat plezier hebben met theater centraal. In een warme en veilige omgeving bouwen kinderen aan hun zelfvertrouwen en spelen voor een publiek. Binnenschools zetten we in op de artistieke dialoog. Op die manier worden programma’s op maat gemaakt die aansluiten bij het DNA van de school. In de stad zoeken we naar samenwerkingen om nog meer kinderen en jongeren in verschillende vormen te laten deelnemen aan ons theateraanbod.

 

Met beide benen in de stad
Twee unieke plekken in de stad vormen de basis van Jeugdtheater Hofplein. Het Hofpleintheater aan het Benthemplein in hartje Rotterdam is ons eigen theater. De grote zaal met een capaciteit van 496 personen is hét podium voor kinderen en jongeren. Het bevindt zich in het bijzondere Technikon-complex van de architect Maaskant en is herkenbaar aan het prachtige werk van Karel Appel dat de gevel siert. Sinds jaar en dag komen Rotterdammers met hun families naar dit theater om voorstellingen te kijken. Voorstellingen waar enkel en alleen kinderen en jongeren in meedoen: het toneel is van hen.

 

Aan de Pieter de Hoochweg in de wijk Delfshaven vind je de Theaterschool. In dit monumentale pand houden we kantoor én bruist het zeven dagen per week als locatie voor workshops, onderwijs en voorstellingen. Sinds 2005 genieten MBO-ers (Albeda MBO Theaterschool), middelbare scholieren (De Theaterhavo/vwo) en ‘hobbykinderen’ die theaterlessen volgen en in voorstellingen spelen (Jeugdtheater Hofplein) op de Theaterschool van theater en onderwijs naast en door elkaar heen. Het is een mini-kunst-onderwijs-maatschappij waar ieder kind en jongere zichzelf kan zijn en profiteert van de aanwezigheid van allerlei peers en de nabijheid van de theaterprofessionals. Doorstroom van de ene naar de andere school of cursus lijkt vanzelfsprekend en alumni van de drie verschillende gebruikers weten vaak de weg terug te vinden om te komen lesgeven of maken. Vele honderden kinderen en jongeren voelen zich thuis op de Theaterschool, jaar in jaar uit.

 

Daarnaast is Hofplein actief op 5 andere leslocaties in Rotterdam en op 3 buiten Rotterdam. Samen maakt dat 10 leslocaties waar wij iedere week het leven van kinderen en jongeren verrijken met kunsteducatie.  Met Jeugdtheater in de vrije tijd, in het onderwijs en in de stad, heeft Jeugdtheater Hofplein ieder kind wel iets te bieden. Op deze manier draagt Hofplein in grote mate bij aan het plezier en de persoonlijke en culturele ontwikkeling voor iedereen tussen de 2 en 25 jaar.


Wij zijn nieuwsgierig naar al de verschillende verhalen en dromen die er zijn in onze wereldstad. Meer dan ooit zetten we ons ervoor in dat we toegankelijk zijn voor élk kind en jongere zodat iedereen de kans krijgt om van podiumkunst te proeven en daardoor zichzelf en de wereld omheen ontdekt. Of je nu netjes door de voordeur binnenwandelt, of via het raam naar binnen waait. Of je nu bulkt van het zelfvertrouwen, of als een schaduw langs de muren schuurt. Hofplein koestert de droom dat wie binnenkomt, op een andere manier ons weer verlaat. Meer verzekerd van gelijke kansen. Voller. Sterker. Groter. Met een open en kritische blik de grote wijde wereld in.

 

Iedereen is welkom! Zien we je snel?