Hofplein eerste winnaar nieuwe kunst- en cultuurprijs ELJA Foundation Award

Info

30 november 2023 vond de uitreiking van de allereerste ELJA Foundation Awards plaats. Met heel veel trots kunnen we delen dat we de eerste winnaar zijn van deze nieuwe kunst- en cultuurprijs en daarmee de hoofdprijs ter waarde van € 75.000 hebben gewonnen!

Share

Hofplein is bekroond tot grote winnaar!

Donderdag 30 november 2023 vond de uitreiking van de allereerste ELJA Foundation Awards plaats. Met heel veel trots kunnen we delen dat we de eerste winnaar zijn van deze nieuwe kunst- en cultuurprijs en daarmee de hoofdprijs ter waarde van € 75.000 hebben gewonnen!

Deze nieuwe kunst- en cultuurprijs werd in het DeLaMar Theater in Amsterdam uitgereikt in aanwezigheid van 400 prominente gasten uit de culturele wereld. Elke twee jaar zal deze worden uitgereikt en richt zich op organisaties of individuen die al langere tijd het verschil maken voor kinderen en jongeren op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst.

De winnaar mag het prijzengeld van € 75.000 naar eigen inzicht aanwenden binnen de eigen organisatie ten behoeve van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren. De overige twee genomineerden waren het Aslan Muziekcentrum uit Amsterdam en het Hiphophuis uit Rotterdam en ontvangen elk een geldbedrag van € 12.500. De prijzen zijn door mevrouw Els Blokker-Verwer, founder van de ELJA Foundation, en directeur Janneke van der Wijk overhandigd.

Els Blokker-Verwer, founder ELJA Foundation:

”Met trots kennen we vandaag de allereerste ELJA Foundation Award toe. Deze nieuwe kunst- en cultuurprijs past binnen mijn persoonlijke missie om projecten te ondersteunen die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en het exploreren van hun talenten. De drie genomineerden excelleren hier ieder op hun eigen manier in. Stuk voor stuk zijn het lichtende voorbeelden voor de hele samenleving. Ik zie deze prijs dan ook als een erkenning voor hun jarenlange inzet.”

Caroline Pietermaat, Algemeen directeur Jeugdtheater Hofplein:

“Het is geweldig dat ons werk bij Jeugdtheater Hofplein gezien én gewaardeerd wordt middels deze nieuwe landelijke prijs voor kunst en cultuur. Ik ben ontzettend trots op deze mijlpaal die wij met elkaar bereikt hebben. Dat is uiteraard met grote dank aan het team van Hofplein, sinds 1985 tot aan vandaag. De lovende woorden van de jury zullen nog wel een tijd door galmen en daar genieten we dan ook uitbundig van. En ondertussen ook gewoon met beide voeten in de klei: weer aan het werk!” – Caroline nam samen met drie jonge Hofpleiners de Award in ontvangst op het toneel van het DeLaMar Theater.

Uit het juryrapport

De jury heeft Jeugdtheater Hofplein als winnaar gekozen van de eerste ELJA Foundation Award. Al sinds 1985 vormt Jeugdtheater Hofplein voor veel kinderen en jongeren een eerste kennismaking met muziek, dans en theater.

Hofplein is aanwezig in de haarvaten van de samenleving, en werkt samen met wijkcentra en andere maatschappelijke organisaties om ook die kinderen en jongeren te bereiken die anders niet snel met muziek, dans en theater in aanraking komen. Het bereik is groot en Hofplein is inmiddels een begrip in de regio Rotterdam.

Jeugdtheater Hofplein is voor kinderen en jongeren een echte ‘empowerment machine’ waar deelnemers iets ontdekken wat ze hun leven lang met zich meedragen en die bouwt aan zelfvertrouwen. Dat verschil, die impact, weet Jeugdtheater Hofplein al vanaf het begin te maken.

 

“Empowerment machine waar deelnemers iets ontdekken wat ze hun leven lang met zich meedragen en die bouwt aan zelfvertrouwen.”

Juryrapport Speech door Cornald Maas

“(…) Alle drie deze organisaties laten zien waar kunst & cultuur in essentie om draait: jezelf ontdekken, jezelf ontplooien, jezelf uiten – en zo ook de verbinding met anderen zoeken én vinden. Het zijn organisaties waar de verbinding centraal staat, waar, zou je kunnen zeggen, een gezamenlijke taal gesproken wordt, waar iedereen gelijke kansen krijgt, waar een veilige plek wordt geboden, waar zelfvertrouwen kan groeien. De jury heeft daar het allergrootste respect voor. (…)

De winnaar geeft iedereen de mogelijkheid om zich aan te sluiten, en gaat actief op kinderen en jongeren af – onder andere via een grote hoeveelheid samenwerkingsprojecten in en rondom hun thuisbasis. Op deze wijze zit deze ‘winnaar’ ferm in de haarvaten van de samenleving. De jury is er zeer van onder de indruk hoe de winnaar dit voor elkaar krijgt. (…)

Het gaat om een plek waar, sinds tientallen jaren, iedereen gelijkwaardig is – ongeacht cultuur, culturele achtergrond, thuissituatie, milieu, opvoeding of leeftijd. Diversiteit staat er, in meer dan één opzicht, hoog in het vaandel. En daaraan draagt iedereen op zijn eigen unieke manier bij. (…) deze organisatie heeft meer dan eens bewezen een kweekvijver te zijn voor talent. Voor grote namen uit de wereld van de podiumkunsten was deze organisatie de eerste kennismaking met de kracht en betekenis van theater. (…)

Het verwonderde de jury zeer dat de winnaar, ondanks het ‘trackrecord- (al sinds 1985!, in Rotterdam en omstreken), niet eerder op een vergelijkbare manier is geëerd. Maar daar komt nu verandering in. De allereerste ELJA Foundation Award gaat naar… verbeelding, verrijking, verwondering…, of zoals de slogan van deze organisatie luidt, ‘verbeeld, verrijk, verwonder’, sinds jaar en dag, de ELJA Foundation Award gaat naar … Jeugdtheater Hofplein!”

“Het gaat om een plek waar, sinds tientallen jaren, iedereen gelijkwaardig is – ongeacht cultuur, culturele achtergrond, thuissituatie, milieu, opvoeding of leeftijd. Diversiteit staat er, in meer dan één opzicht, hoog in het vaandel.”

De jury voor de ELJA Foundation Award 2023 bestaat uit:
  • Els van der Plas (Directeur Allard Pierson Museum)
  • Clayde Menso (Directeur Internationaal Theater Amsterdam)
  • Koen van Eijck (Professor Arts and Culture Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Cornald Maas (Presentator, Programmamaker en Auteur)
  • Mevrouw Els Blokker-Verwer (Founder ELJA Foundation)
  • Ineke van der Ouderaa (Bestuurslid ELJA Foundation)
  • Jan Jaap Knol (Directeur-bestuurder Boekmanstichting)

 

Dat Hofplein hiervoor was genomineerd en nu tot grote winnaar is gekozen door een vakjury uit de culturele wereld, erkent ons harde werk voor alle kinderen en jongeren uit Rotterdam en omstreken waar we onszelf al sinds 1985 voor inzetten.

Iedereen die zich in al die jaren heeft ingezet voor Hofplein, ontzettend bedankt!