Hofplein eerste winnaar nieuwe kunst- en cultuurprijs ELJA Foundation Award

Hofplein is bekroond tot grote winnaar!

Donderdag 30 november 2023 vond de uitreiking van de allereerste ELJA Foundation Awards plaats. Met heel veel trots kunnen we delen dat we de eerste winnaar zijn van deze nieuwe kunst- en cultuurprijs en daarmee de hoofdprijs ter waarde van € 75.000 hebben gewonnen!

Deze nieuwe kunst- en cultuurprijs werd in het DeLaMar Theater in Amsterdam uitgereikt in aanwezigheid van 400 prominente gasten uit de culturele wereld. Elke twee jaar zal deze worden uitgereikt en richt zich op organisaties of individuen die al langere tijd het verschil maken voor kinderen en jongeren op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst.

De winnaar mag het prijzengeld van € 75.000 naar eigen inzicht aanwenden binnen de eigen organisatie ten behoeve van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren. De overige twee genomineerden waren het Aslan Muziekcentrum uit Amsterdam en het Hiphophuis uit Rotterdam en ontvangen elk een geldbedrag van € 12.500. De prijzen zijn door mevrouw Els Blokker-Verwer, founder van de ELJA Foundation, en directeur Janneke van der Wijk overhandigd.

Els Blokker-Verwer, founder ELJA Foundation: ”Met trots kennen we vandaag de allereerste ELJA Foundation Award toe. Deze nieuwe kunst- en cultuurprijs past binnen mijn persoonlijke missie om projecten te ondersteunen die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en het exploreren van hun talenten. De drie genomineerden excelleren hier ieder op hun eigen manier in. Stuk voor stuk zijn het lichtende voorbeelden voor de hele samenleving. Ik zie deze prijs dan ook als een erkenning voor hun jarenlange inzet.”

Caroline Pietermaat, Algemeen directeur Jeugdtheater Hofplein: “Het is geweldig dat ons werk bij Jeugdtheater Hofplein gezien én gewaardeerd wordt middels deze nieuwe landelijke prijs voor kunst en cultuur. Ik ben ontzettend trots op deze mijlpaal die wij met elkaar bereikt hebben. Dat is uiteraard met grote dank aan het team van Hofplein, sinds 1985 tot aan vandaag. De lovende woorden van de jury zullen nog wel een tijd door galmen en daar genieten we dan ook uitbundig van. En ondertussen ook gewoon met beide voeten in de klei: weer aan het werk!” – Caroline nam samen met drie jonge Hofpleiners de Award in ontvangst op het toneel van het DeLaMar Theater.

 

 

  Uit het juryrapport

  De jury heeft Jeugdtheater Hofplein als winnaar gekozen van de eerste ELJA Foundation Award. Al sinds 1985 vormt Jeugdtheater Hofplein voor veel kinderen en jongeren een eerste kennismaking met muziek, dans en theater.

  Hofplein is aanwezig in de haarvaten van de samenleving, en werkt samen met wijkcentra en andere maatschappelijke organisaties om ook die kinderen en jongeren te bereiken die anders niet snel met muziek, dans en theater in aanraking komen. Het bereik is groot en Hofplein is inmiddels een begrip in de regio Rotterdam.

  Jeugdtheater Hofplein is voor kinderen en jongeren een echte ‘empowerment machine’ waar deelnemers iets ontdekken wat ze hun leven lang met zich meedragen en die bouwt aan zelfvertrouwen. Dat verschil, die impact, weet Jeugdtheater Hofplein al vanaf het begin te maken.

 

“Empowerment machine waar deelnemers iets ontdekken wat ze hun leven lang met zich meedragen en die bouwt aan zelfvertrouwen.”

  Juryrapport Speech door Cornald Maas

  “(…) Alle drie deze organisaties laten zien waar kunst & cultuur in essentie om draait: jezelf ontdekken, jezelf ontplooien, jezelf uiten – en zo ook de verbinding met anderen zoeken én vinden. Het zijn organisaties waar de verbinding centraal staat, waar, zou je kunnen zeggen, een gezamenlijke taal gesproken wordt, waar iedereen gelijke kansen krijgt, waar een veilige plek wordt geboden, waar zelfvertrouwen kan groeien. De jury heeft daar het allergrootste respect voor. (…)

  De winnaar geeft iedereen de mogelijkheid om zich aan te sluiten, en gaat actief op kinderen en jongeren af – onder andere via een grote hoeveelheid samenwerkingsprojecten in en rondom hun thuisbasis. Op deze wijze zit deze ‘winnaar’ ferm in de haarvaten van de samenleving. De jury is er zeer van onder de indruk hoe de winnaar dit voor elkaar krijgt. (…)

  Het gaat om een plek waar, sinds tientallen jaren, iedereen gelijkwaardig is – ongeacht cultuur, culturele achtergrond, thuissituatie, milieu, opvoeding of leeftijd. Diversiteit staat er, in meer dan één opzicht, hoog in het vaandel. En daaraan draagt iedereen op zijn eigen unieke manier bij. (…) deze organisatie heeft meer dan eens bewezen een kweekvijver te zijn voor talent. Voor grote namen uit de wereld van de podiumkunsten was deze organisatie de eerste kennismaking met de kracht en betekenis van theater. (…)

  Het verwonderde de jury zeer dat de winnaar, ondanks het ‘trackrecord- (al sinds 1985!, in Rotterdam en omstreken), niet eerder op een vergelijkbare manier is geëerd. Maar daar komt nu verandering in. De allereerste ELJA Foundation Award gaat naar… verbeelding, verrijking, verwondering…, of zoals de slogan van deze organisatie luidt, ‘verbeeld, verrijk, verwonder’, sinds jaar en dag, de ELJA Foundation Award gaat naar … Jeugdtheater Hofplein!”

  “Het gaat om een plek waar, sinds tientallen jaren, iedereen gelijkwaardig is – ongeacht cultuur, culturele achtergrond, thuissituatie, milieu, opvoeding of leeftijd. Diversiteit staat er, in meer dan één opzicht, hoog in het vaandel.”

 

  De jury voor de ELJA Foundation Award 2023 bestaat uit:
  • Cornald Maas (Presentator, Programmamaker en Auteur)
  • Els van der Plas (Directeur Allard Pierson Museum)
  • Clayde Menso (Directeur Internationaal Theater Amsterdam)
  • Koen van Eijck (Professor Arts and Culture Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Jan Jaap Knol (Directeur-bestuurder Boekmanstichting)
  • Mevrouw Els Blokker-Verwer (Founder ELJA Foundation)
  • Ineke van der Ouderaa (Bestuurslid ELJA Foundation)

 

Dat Hofplein hiervoor was genomineerd en nu tot grote winnaar is gekozen door een vakjury uit de culturele wereld, erkent ons harde werk voor alle kinderen en jongeren uit Rotterdam en omstreken waar we onszelf al sinds 1985 voor inzetten.

Iedereen die zich in al die jaren heeft ingezet voor Hofplein, ontzettend bedankt!

De Award is door Hofpleiners uit de kerstproductie De prinses op de app met ontzettend veel gejuich ontvangen in het Hofpleintheater!

 

 

  Over de ELJA Foundation en de Award

  De ELJA Foundation is een nieuw, in 2021 opgericht filantropisch fonds dat de persoonlijke missie volgt van haar founder, mevrouw Els Blokker-Verwer. Haar betrokkenheid bij de samenleving, in het bijzonder bij kinderen en jongeren, en haar liefde voor kunst en cultuur krijgen vorm middels de Foundation.

  Samen met belangrijke culturele organisaties (waaronder Holland Festival, IDFA, Introdans, Koninklijk Concertgebouworkest, ISH, maar ook musea als Groninger Museum, H’ART Museum en Amsterdam Museum) ontwikkelt de ELJA Foundation innovatieve programma’s op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst, waardoor kinderen en jongeren met verschillende leefwerelden beter worden voorbereid op hun toekomst en meer met elkaar verbonden raken.

  Het fonds ontwikkelt, co-creëert en financiert niet alleen deze programma’s, maar initieert ook onderzoek en deskundigheidsbevordering middels de ELJA Academy. Zo investeert de ELJA Foundation in nieuwe generaties.

  De ELJA Foundation Award is een nieuwe kunst- en cultuurprijs en een oeuvre award voor een individu of organisatie, die een buitengewone prestatie heeft geleverd passend bij het gedachtegoed van de ELJA Foundation.

  Voor deze nieuwe kunst- en cultuurprijs komen organisaties of individuen uit het Koninkrijk der Nederlanden in aanmerking die lichtende voorbeelden zijn in de ontwikkeling van programma’s op het terrein van muziek, dans en beeldende kunst, waardoor kinderen en jongeren met verschillende leefwerelden beter worden voorbereid op hun toekomst en meer met elkaar verbonden raken. Partijen bij wie het realiseren van verbinding door middel van muziek, dans of beeldende kunst, in het DNA zit.

Info

30 november 2023 vond de uitreiking van de allereerste ELJA Foundation Awards plaats. Met heel veel trots kunnen we delen dat we de eerste winnaar zijn van deze nieuwe kunst- en cultuurprijs en daarmee de hoofdprijs ter waarde van € 75.000 hebben gewonnen!