De negen flats

Een eigentijdse klassieker uit eigen stad

De negen flats is een podcast gebaseerd op het leven van de mensen die wonen in de wijk Groot IJsselmonde Zuid, Rotterdam. Theatermakers Gerbrand Bos en Ragnhild Rikkelman zijn aan de slag gegaan met de verhalen van jonge én oude buurtbewoners. Vanuit die mooie mix van leeftijden, achtergronden, talenten en dromen hebben ze een podcast gemaakt die een inkijkje geeft in het bijzondere leven van een wijk waar honderden verhalen samenkomen. Bij een potje voetbal op de binnenplaats, in de trappenhuizen en de straten, op een scootmobiel of achter de deur van een flat.

 

De negen flats is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 

Podcast

In de podcast hoor je de makers en een aantal spelers aan het woord. Ze vertellen níet zelf hun eigen verhaal, maar juist iemand anders zijn of haar verhaal. Zo luister je door de ogen van een ander. Deze keuze is gemaakt omdat ieders verhaal vanuit een ander perspectief verteld kan worden, jouw verhaal kan ook mijn verhaal zijn – en andersom. De podcast bestaat uit drie afleveringen, alle drie met een eigen blik op de wijk.

Luister de podcast onderaan deze pagina of op Spotify.

Wandelroute

Naast de podcast die verhalen van en over verschillende buurtbewoners, kinderen, jongeren en volwassenen uit Hordijkerveld vertelt, maakte speler en verteller Edwin de Visser als aanvulling deze wandelroute. Hij laat je de wijk zien en geeft je meer achtergrondinformatie over mooie en bijzondere plekken in Hordijkerveld en iets breder, IJsselmonde.

Aflevering 1: De wijk waarvoor je hebt gekozen

Luister naar de verhalen van Martha (67 jaar), Edwin, Elly, Marga en Gerrit: inwoners van Horderijkerveld. Wat maakt deze wijk tot de plek waar ze voor kiezen? We beginnen bij Martha. Martha vertelt ons over de negen flats. Wat eigenlijk dus 12 flats zijn, maar als je telt tot aan de flat van Martha, dan zijn het er 9.

Aflevering 2: De buurt waarin je opgroeit

In deze aflevering luister je naar de verhalen van Mila (9 jaar), Cathelijne, Teyischa en Timo. Ze vertellen over Groot IJsselmonde Zuid en Hordijkerveld. De buurt waar zij opgroeien, waar hun school is. Waar hun vrienden wonen. Hoe ervaren zij de wijk? Wat zijn hun angsten en dromen? En als ze later groot zijn, blijven ze hier dan wonen?

Aflevering 3: De buurt waarin je terecht bent gekomen

Renny (15 jaar), Rustam, Giorgi en zijn broer Zlatko vertellen over de buurt waar zij terecht zijn gekomen: Groot IJsselmonde Zuid. Wat is hun beeld van de wijk Hordijkerveld? De buurt waar zij terecht zijn gekomen. Waar ze naar school gaan. Waar hun vrienden wonen. Hoe ervaren zij de wijk? Wat lieten zij achter en wat zijn hun dromen? Hoe ervaren zij IJsselmonde? Zien ze hier hun toekomst of is Zuid een tussenstation?